Rassendagen 2021: Tigran Richter, Norika

Door Team Aardappelwereld, 14-mrt-2022 16:12:41

De inhoud van deze blogpost is onderdeel van het artikel in Aardappelwereld magazine over de Rassendagen 2021.
Door Zindziwe Janse, Jaap Delleman en Leo Hanse.

Tijdens de Rassendagen 2021 vroegen wij aan de deelnemende kweekbedrijven waar de veredelaars op focussen in het hedendaagse aardappelkweekwerk. Het volledige artikel over de Rassendagen kunt u gratis downloaden via deze link. In deze blogpost leest u het antwoord op deze vraag gegeven door Tigran Richter, managing director Norika, Sanitz (D):

“Met veredeling bijdragen aan een duurzamere toekomst”Tigran Richter - Norika

“Norika is een full portfolio kweker, wij kweken voor alle marktsegmenten in zowel verwerking als tafelaardappelen en hebben te maken met specifieke kweekdoelen per segment. Daarnaast zijn er natuurlijk ook algemene doelen die ons gehele portfolio aangaan”, legt Tigran Richter uit.

Richter, managing director van Norika, ziet dat wat betreft de algemene belangen, publieke opinie een steeds belangrijkere rol krijgt. “Zowel in de samenleving als in de politiek wordt nu besproken hoe een duurzamere toekomst eruit moet zien. We begrijpen inmiddels allemaal dat verandering nodig is, maar de boerengemeenschap is bezorgd dat de politiek door verwachtingen vanuit de samenleving eisen zal stellen die niet haalbaar zijn. Politieke besluiten worden binnen korte tijd genomen, voor het volgende jaar of de volgende oogst, terwijl het zo’n 12-15 jaar kost om met traditionele veredeling een geschikt aardappelras op de markt te krijgen”, verwoordt hij de zorgen van telers. Iedere schakel in de waardeketen is volgens Richter onderdeel van het antwoord op de duurzaamheidsvraag. “De kwekersgemeenschap kan bijdragen door middel van veredeling: aardappelrassen kweken die beter aan de eisen voldoen. Die moeten stressbestendiger zijn, minder input nodig hebben wat betreft kunstmest en misschien ook water, resistenties in zich hebben om het gebruik van chemicaliën te minderen of zelfs vermijden, en uiteindelijk vooral een veilige basis van inkomen bieden aan de teler”, legt de managing director uit. In principe is iedereen het erover eens dat we minder kunstmest moeten gebruiken, meent Richter. “Telers begrijpen dat vanuit politiek oogpunt en om economische redenen. Van de zogenaamde low-input rassen die hier geschikt voor zijn hebben wij al zo’n drie, vier tafelaardappelrassen. Het was wel moeilijk om ze te introduceren. Als we een teler vijf jaar geleden vroegen om het stikstofgehalte te halveren, dacht hij dat het een grap was, want zonder stikstof geen opbrengst, toch? Tegenwoordig wordt het steeds duurder en krijgen wij de vraag: ‘Wat was ook weer dat ras dat goed groeit met de helft minder stikstof?’”, vertelt Richter lachend. Als een duurzaam voorbeeld noemt hij tafelaardappelras Soraya. “Dit ras past binnen het programma van low-input rassen, met een lager stikstofgebruik.”

 

Meer lezen over de Rassendagen 2021?
Het volledige artikel gepubliceerd in Aardappelwereld magazine 21/12 kunt u hier teruglezen.
Het Engelstalige e-book uitgegeven in aanloop naar de Rassendagen download u hier.

Onderwerpen : Veredeling
New call-to-action