De inhoud van deze blogpost is onderdeel van het artikel in Aardappelwereld magazine over de Rassendagen 2021.
Door Zindziwe Janse, Jaap Delleman en Leo Hanse.
Tijdens de Rassendagen 2021 vroegen wij aan de deelnemende kweekbedrijven waar de veredelaars op focussen in het hedendaagse aardappelkweekwerk. Het volledige artikel over de Rassendagen kunt u gratis downloaden via deze link. In deze blogpost leest u het antwoord op deze vraag gegeven door Rutvik Patil, commercieel manager STET, Emmeloord:
“We willen een efficiënt portfolio blockbuster-rassen aanbieden”
“Door nauw samen te werken met toegewijde klanten in onze 25 focusmarkten en vijf global processors bepalen we de richting waarin ons productportfolio zich ontwikkelt”, legt Rutvik Patil, commercieel manager van STET uit. “We hebben in 2016 bepaald dat we cost leader in de markt willen zijn. Dit betekent dat we een efficiënt portfolio blockbuster-rassen willen aanbieden. Dit jaar plukken we hier de eerste vruchten van.”
Enthousiast toont Patil een aantal nummers uit het chipssegment, een markt waar STET met het ras VR808 een belangrijke speler is. “We hebben de lat voor nieuwe rassen heel hoog gelegd. De aanvoer van nieuwe rassen vanuit het kweekwerk is zeer minimaal geweest, omdat er hogere eisen aan zowel de zijde van de klant als van de pootgoedproductie worden gesteld. We zien nu een aantal nieuwe rassen naar voren komen waar pootgoedproductie en commercie in balans zijn. Dit zijn rassen met businessimpact in de markt. Neem nu het ras VR 808, de ‘golden standard’ voor Pepsico in de chipsmarkt. Dit ras heeft veel sterke eigenschappen, maar is wel virusgevoelig. Nu hebben we een nieuw nummer, de STT 12-652 voor Pepsico gelanceerd. Dit ras benadert dezelfde kwaliteit chips, maar is ook zeer sterk op virus. Hier zien we de blockbuster-strategie tot uiting komen. Ook met andere klanten werken we nauw samen. Ons chipsras SH C 1010 is al breed geaccepteerd door klanten als bijvoorbeeld Intersnack. Met het nieuwe nummer STT 12-873 bieden we hun een ras met een brede resistentie tegen Phytophthora. Ook is het ras virusresistent en sterk tegen droogte. Dat helpt ons in gebieden in het Midden-Oosten en Oost-Europa. Ook voor onze pootgoedtelers is het ras interessant, omdat het een hoge pootaardappelopbrengst geeft”, legt de commercieel manager gedreven uit. “Wat al deze rassen gemeen hebben, is dat ze efficiënt zijn in het productieproces. Dit past in onze cost-leadership-strategie, waarbij we ons richten op efficiency, kwaliteit, persoonlijk commitment en betrouwbaarheid. Door de ketenkosten laag te houden, kunnen we scherp opereren in de markt. Omdat we nauw samenwerken met onze klanten en een groot deel van de ontwikkeling gezamenlijk uitvoeren, beperken we de kosten en krijgen we veel input die we vertalen naar het kweekbedrijf. Bij het beoordelen van de kruisingen delen we de data van de proeven en verzamelen we alle data in een app. We kijken naar het gemiddelde van de klanten en op deze manier komen de beste rassen bovendrijven. Zo richten we ons op een win-winsituatie voor alle partijen.”
Meer lezen over de Rassendagen 2021?
Het volledige artikel gepubliceerd in Aardappelwereld magazine 21/12 kunt u hier teruglezen.
Het Engelstalige e-book uitgegeven in aanloop naar de Rassendagen download u hier.