AardappelWereld Blog

Rassendagen 2021: Robert Graveland, HZPC Research

Geschreven door Team Aardappelwereld | 1-mrt-2022 13:00:00

De inhoud van deze blogpost is onderdeel van het artikel in Aardappelwereld magazine over de Rassendagen 2021.
Door Zindziwe Janse, Jaap Delleman en Leo Hanse.

Tijdens de Rassendagen 2021 vroegen wij aan de deelnemende kweekbedrijven waar de veredelaars op focussen in het hedendaagse aardappelkweekwerk. Het volledige artikel over de Rassendagen kunt u gratis downloaden via deze link. In deze blogpost leest u het antwoord op deze vraag gegeven door Robert Graveland, directeur HZPC Research, Metslawier:

“De stip op de horizon is gewoon dat aardappel een zaadgewas wordt”

Tijdens de Rassendagen wil HZPC twee boodschappen uitdragen: “Voor het klonale veredelingstraject ligt de focus vandaag op het Even Greener-concept, de vertaling van duurzaamheid. Dat staat wat ons betreft voor robuuste rassen met opbrengst en resistenties. De tweede boodschap draait om de toekomst van diploïde hybride veredeling”, aldus Robert Graveland, directeur bij HZPC Research.

“Je kunt traditionele veredeling zien als telkens weer twee kristallen glazen op de grond gooien en vervolgens alle scherven bij elkaar lijmen tot een nieuw glas. Met hybride veredeling heb je een heel mooi glas op tafel staan en kun je er van alles aan verbeteren zonder het glas te breken”, legt Graveland beeldend uit. De focus in de veredeling blijft bij HZPC voor beide systemen gelijk en wordt gestuurd door de vraag uit de markt. “Onze marketingafdeling heeft veel contact met klanten en maakt profielen, op basis waarvan wij onze rassen ontwikkelen. Uiteindelijk komt dat vooral neer op meer kilo’s per hectare met minder input. Een grotere duurzaamheidsimpact kun je niet maken. Ook moeten onze marketeers een vertaalslag maken naar hoe de wereld er in 2035 uitziet, en in welke stappen we daar naartoe gaan”, vertelt hij. “Door zijn robuustheid speelt de klonale veredeling een cruciale rol in de huidige wereld. Met hybride diploïde veredeling kun je echter rassen gerichter en sneller verbeteren, en mede dankzij de zaden eenvoudiger distribueren en sneller een markt opbouwen. Ook in professionele markten zien wij zeker een rol weggelegd voor hybride veredeling. De prototypes voor de subtropische markten, Midden-Afrika en Zuidoost-Azië, hebben we dit jaar, markttoegang aldaar staat gepland voor 2025/2026. Rond 2030 hebben we de prototypes voor de moderne, Europese en Noord-Amerikaanse hightech markten, dus kunnen we daar tussen 2030-2035 commercieel de markt op. Die verschuiving aan de veredelingskant zien we zeker gebeuren, al kan het best zijn dat je ook in 2035 nog steeds pootaardappelen nodig hebt. Maar de stip op de horizon is gewoon dat aardappel een zaadgewas wordt. Dat is geheel in lijn met onze visie en missie: ‘een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van verantwoord voedsel voor de alsmaar groeiende wereldbevolking’”, concludeert Graveland.

 

Meer lezen over de Rassendagen 2021?
Het volledige artikel gepubliceerd in Aardappelwereld magazine 21/12 kunt u hier teruglezen.
Het Engelstalige e-book uitgegeven in aanloop naar de Rassendagen download u hier.