AardappelWereld Blog

Rassendagen 2021: Jan-Paul Bandsma, De Nijs Potatoes

Geschreven door Team Aardappelwereld | 18-jan-2022 10:50:00

De inhoud van deze blogpost is onderdeel van het artikel in Aardappelwereld magazine over de Rassendagen 2021.
Door Zindziwe Janse, Jaap Delleman en Leo Hanse.

Tijdens de Rassendagen 2021 vroegen wij aan de deelnemende kweekbedrijven waar de veredelaars op focussen in het hedendaagse aardappelkweekwerk. Het volledige artikel over de Rassendagen kunt u gratis downloaden via deze link. In deze blogpost leest u het antwoord op deze vraag gegeven door Jan-Paul Bandsma, product manager De Nijs Potatoes, Warmenhuizen:

“Robuustheid wordt van steeds groter belang”

“Dat in heel Europa het aantal middelen dat in de landbouw gebruikt mag worden terugloopt, wordt een uitdaging voor veel telers en handelshuizen”, vindt Jan-Paul Bandsma, product manager bij De Nijs Potatoes. “Ook willen bedrijven waarmee we samenwerken in het geval van export overzees dat rassen hitte- en droogtetolerant zijn. Robuustheid wordt dus van steeds groter belang. Het moet gewoon allemaal sterker zijn, resistent tegen virussen, grondgebonden ziekten, Aardappelcystenaaltjes enzovoorts.”

“Ik ben van mening dat het allemaal nog duurzamer kan, daarom zijn wij ook met die robuuste rassen bezig. Daarnaast heb ik afgelopen jaar gehoord dat hele resistente rassen door de hoge phytophthoradruk toch omvielen. Ik denk dat we ernaar moeten streven om de phytophthoraresistentie langer in ere te houden,” voegt Bandsma toe. “Je moet ook uitzoeken waar vraag naar is. En als ik in 2021 iets vraag aan kwekers, komt dat hopelijk ergens in 2031 potentieel op de markt. Je moet als het ware een glazen bol voor je hebben staan, en dan het geluk hebben dat je de juiste kruising te pakken hebt voor het specifieke doel”, aldus de product manager. “Een ras dat onze focus in de veredeling toont is Hind, waar wij momenteel veel vraag naar hebben. Het bijzondere is dat dit ras eigenlijk overal waar je het neerzet groeit. Met een nieuw ras is het ook de kunst om telers te informeren hoe ze ermee om moeten gaan. Kom je met een nieuw ras bij een teler, dan komen er kinderziektes boven. Een ras kweken is op zich niet heel moeilijk, maar een ras aan de man brengen is weer een vak apart. Voordeel van de Hind is ook dat die heel weinig stikstof nodig heeft. Dat is alvast een stukje robuustheid en duurzaamheid. Het ras heeft een heel goed wortelgestel, en als je dan in gebieden waar beregend wordt ziet dat bijvoorbeeld de Spunta een beregeningsronde meer nodig heeft dan de Hind, dan kun je mensen op die manier toch overhalen en een nieuw ras introduceren. Het is altijd een soort puzzeltraject waar je in zit. Staat de klant ervoor open? Dat moet je altijd aftasten. Uitdaging genoeg dus”, besluit hij.

 

Meer lezen over de Rassendagen 2021?
Het volledige artikel gepubliceerd in Aardappelwereld magazine 21/12 kunt u hier teruglezen.
Het Engelstalige e-book uitgegeven in aanloop naar de Rassendagen download u hier.