AardappelWereld Blog

Rassendagen 2021: Hans Geling, Schaap-Holland

Geschreven door Team Aardappelwereld | 25-jan-2022 12:10:00

De inhoud van deze blogpost is onderdeel van het artikel in Aardappelwereld magazine over de Rassendagen 2021.
Door Zindziwe Janse, Jaap Delleman en Leo Hanse.

Tijdens de Rassendagen 2021 vroegen wij aan de deelnemende kweekbedrijven waar de veredelaars op focussen in het hedendaagse aardappelkweekwerk. Het volledige artikel over de Rassendagen kunt u gratis downloaden via deze link. In deze blogpost leest u het antwoord op deze vraag gegeven door Hans Geling, directeur Schaap-Holland, Biddinghuizen:

“Wie besluit over en met welke doelen of rassen we aan de slag gaan, is uiteindelijk de klant”

Er verschijnt een brede glimlach op het gezicht van Hans Geling wanneer hij de vraag over de focus in het kweekwerk voorgelegd krijgt. ”Noem het maar een vooruitziende blik”, reageert hij en haalt vervolgens triomfantelijk een A4’tje tevoorschijn.

Het is een kort overzichtelijk schema dat Geling heeft gemaakt en waarop hij de kweekdoelen van Schaap-Holland overzichtelijk op een rijtje heeft gezet. Die zijn onderverdeeld in de series, vroeg, laat en bio. “Als je me vraagt ‘hoe stel je die doelen samen?’, dan is dat niet meer of minder dan het bijeenrapen van de informatie die ik krijg vanuit alle afdelingen van ons bedrijf. Dat kan de inkoop zijn, de verkoop, productie, foodservice, kortom het totale spectrum. Wat ons ook bijzonder helpt in het vaststellen van doelen en het maken van keuzes, is apparatuur en een softwarepakket waarin we de kwaliteiten en de eventuele problemen van ontvangen, geleverde en verwerkte rassen vastleggen. De data die hier uitrollen geven mij ontzettend veel extra achtergrondinformatie over de prestaties hiervan op diverse fronten in de praktijk, zeg maar van teelt tot en met de afzet van vers of verwerkt product. Wie besluit over en met welke doelen of rassen we aan de slag gaan, is uiteindelijk de klant. Veelal is hun keuze vooraf wel gepaard gegaan met ondersteuning vanuit allerlei kanalen. Daar schaar ik dan zowel de grote groep kwekers onder waarmee we samenwerken, alsook informatie uit bio-impuls, onze eigen mensen in het kweekwerk en marketing. Die koppeling van kweekwerk aan de markt is heel cruciaal in onze business. Wat daar tot voor kort bij ons nog aan ontbrak, is iemand die zich in onze organisatie gaat focussen op het optimaal telen van de uitgekozen zaailingen, om daar vervolgens ook een optimaal resultaat van te krijgen. Om deze reden hebben we Iris Saskia Smits aangetrokken. Zij was hiervoor werkzaam op het terrein van kweekwerk en fytosanitaire aangelegenheden bij Solynta in Wageningen. Saskia gaat dus een belangrijke rol spelen in jullie vraag, hoe zorg je ervoor dat de keuze van de klant ook in het rassenpakket aanwezig is? Lichten we de belangrijkste focus van dit moment er nog even uit, dan is dat de aanvulling met een chipsras. Dat hadden we tot voor kort nog niet, maar daar is wel behoefte aan. Voornamelijk bij exportklanten als een aantrekkelijk ras dat mee kan liften met de introductie van onze andere rassen. We hebben daarvoor een goede kandidaat gevonden in het ras Louisa, dat afkomstig is uit de kweekvijver van CRAW uit Wallonië. Voor België, Frankrijk en Spanje vertegenwoordigt het Belgische handelshuis Comex Plant dit ras, wij voorzien de rest van de wereld. Het ras scoort op vele punten goed bovengemiddeld, maar zijn echte USP (Unique Selling Point, LH) is bio, oftewel: hij heeft een brede veldresistentie als het gaat om Phytophthora. Dat kwam afgelopen seizoen sterk tot uiting in de diverse Bionext-proefvelden. Ondanks de phytophthoradruk bleef het ras tot en met de afrijping overeind.”

 

Meer lezen over de Rassendagen 2021?
Het volledige artikel gepubliceerd in Aardappelwereld magazine 21/12 kunt u hier teruglezen.
Het Engelstalige e-book uitgegeven in aanloop naar de Rassendagen download u hier.