Hoe voorkom of bestrijd je aardappelvirus Y?

Door Team Aardappelwereld, 26-jul-2022 12:45:00

Foto blog 44
Het aardappel Y-virus (PVY) is één van de belangrijkste virussen in aardappelen omdat het gemakkelijk verspreid wordt en grote opbrengstdervingen kan veroorzaken.

Om aardappelvirus Y te voorkomen ga je bij de teelt van pootaardappelen uit van hoogwaardig uitgangsmateriaal. Streef verder naar een vroeg gesloten gewas, maar gebruik niet te veel stikstof om optreden van ouderdomsresistentie niet te vertragen. Begin vroeg met selecteren, teel in een virusvrije omgeving en maak zonodig gebruik van minerale oliën om vroege virusoverdracht te voorkomen. Verwijder of vernietig het loof tijdig. Voorkom hergroei. Bij het sorteren knollen met symptomen verwijderen.

Bestrijding aardappelvirus Y
Wat betreft de Y-virusstammen is het een gelukkige omstandigheid dat alle in Nederland bekende stammen van het Y-virus met het PRI-antiserum reageren. Daardoor kan bij de nacontrole virusbesmetting worden vastgesteld en is beheersing van deze Y-virusstammen beter mogelijk. Bij de teelt van consumptie- en zetmeelaardappelen goedgekeurd pootgoed gebruiken.

 

Foto: Marfona aangetast door virus Y; links secundair ziek, rechts gezond. (Foto Soil and Crop Improvement, Assen)

 

Aardappelziektenboek
Meer lezen over het (voorkomen en bestrijden van) aardappel Y-virus?

Dan is ons Aardappelziektenboek precies wat u zoekt. Koop uw exemplaar vandaag nog in onze webshop!

Onderwerpen : Ziekten
New call-to-action