Externe knolafwijkingen bij aardappelen: Misvormde knollen

Door Team Aardappelwereld, 6-dec-2022 9:45:00

Image PW Blog 77

Misvormde knollen nemen vele vormen aan. De vervormde of misvormde knollen kunnen knobbelig of popperig zijn, hebben flessenhalzen, zien eruit als een halter of hebben een peervormig uiteinde.

Al deze verschijnselen zijn het gevolg van doorwas en zijn te zien bij knollen wanneer ze eerst zijn gevormd en geteeld onder gunstige temperatuur-, vocht- en stikstofomstandigheden. Wanneer deze omstandigheden onderbroken zijn door omstandigheden die de knolgroei doet stoppen en de groei daarna bij beter weer weer op gang komt, treedt doorwas op. Kwaliteitsverlies als gevolg van doorwas is niet alleen te wijten aan het verwijderen van misvormde knollen tijdens het sorteren, maar ook vanwege het lagere drogestofgehalte van zowel de primaire als de secundaire knollen. Bovendien verdeelt de knol de drogestof en de reducerende suikers ongelijk in en tussen knollen. In puntige knollen leidt dit tot ‘suikerpunten’ bij het bakken van frites en dergelijke.

Regelmatige wateraanvoer zekerstellen
De belangrijkste inspanning van telers om doorwas te vermijden, naast het telen van minder vatbare rassen, is het zeker stellen van een regelmatige aanvoer van water. In het geval van een hittegolf letten telers vooral op de beregening en haar rol bij het afkoelen van een te hoge bodemtemperatuur. Eenstengelige planten leiden ook tot meer gebreken dan planten die vooral bestaan uit verschillende stengels, bijvoorbeeld vier of vijf, die voortkomen uit grotere en/of oudere poters in plaats van uit poters die slechts eenstengelige planten voortbrengen.

 

Meer lezen over knolafwijkingen in aardappelen?
Ons 600 pagina’s tellende Aardappelhandboek neemt u mee van het moleculaire niveau van de aardappel tot productiesystemen van zelfvoorzienende tot geavanceerde landbouw.

Onderwerpen : Teelt
New call-to-action